Chili Dog Fyllning

Ingredienser:

4 msk matolja

800 gr nöt- eller blandfärs

3 vitlöksklyftor, finhackade

½ dl tomatpuré

2 gula lökar, finhackade

5 dl köttbuljong

5 msk chilipulver

6 msk maizenamjöl eller annan redning

3 tsk salt

3 tsk socker

1 tsk kummin

4 lagerblad

(se även varianten Coney Island Hot Dog Sauce och Jonas Borséns Texas Chili con Carne)

Här kommer en delikat köttfärssås som serveras till en stark grillad korv. Korven är huvudrätten men den kryddas i brödet med denna köttfärssås. Blir en hel måltid.

Om du tillsätter ca 1 tsk timjan och basilika och 2 tsk kummin istället för 1 tsk så får du lite mera taco-profil i smaken. Grundreceptet ser ut enligt nedan.

Gör så här:

  1. Fräs lök och vitlök i oljan. Tillsätt chilipulver, socker, salt och kummin. Tillsätt köttfärsen och fräs den och smula den till “köttfärssåskonsistens”.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och låt småputtra ca 20 minuter till det blir en tjock köttfärssås.
  3. Smaka av efter 20 minuter. Tillsätt mer kryddor om du vill. Tag bort lagerbladen.

 

Till serveringen:

Servera en stark grillad korv i ett korvbröd, gärna på en tallrik. Lägg på chiliröran. Toppa med skivad lök, senap och eventuellt riven ost.

Tillsammans med sallad och tomater blir detta en hel måltid.

 

Currysås

Ingredienser:

4 msk rapsolja

200 g tomatpuré

4 msk currypulver

1 msk gurkmeja

1 tsk stjärnanis, mald

1 tsk cayennepeppar

2 dl apelsinjuice

2 dl grönsaksbuljong (gör buljongen stark och fyllig)

1 msk honung

Salt och peppar

Den här såsen passar till nästan all korv. Förleds inte av namnet att den ska vara till någon speciell korv. En vanlig bratwurst toppad med denna sås blir delikat.

Gör så här:

  1. Fräs tomatpuré i rapsolja. Tillsätt alla kryddorna och låt fräsa ytterligare någon minut.
  2. Tillsätt juice och buljong och koka ihop till ketchupkonsistens.
  3. Smaka av med honung, salt och peppar

 

Till serveringen:

Korvbröd, senap, stekt potatis/pommes frites om det är en hel måltid. Toppa med denna sås.

Coney Island Hot Dog Sauce

Ingredienser:

800 gr nötfärs

2 gula lökar, finhackade

2 burkar krossade tomater

1 msk salt

1 msk svartpeppar, malen

1 msk ingefära, mald

6 st hela kryddnejlikor

1 msk spiskummin

2 msk chilipulver

(se även varianten Chili Dog fyllning och Jonas Borséns Texas Chili con Carne)

Här kommer en delikat köttfärssås som serveras till en stark grillad korv. Korven är huvudrätten men den kryddas i brödet med denna köttfärssås. Det blir en hel måltid.

Bli inte förskräckt av den långa koktiden, såsen blir fantastisk!

Gör så här:

  1. Fräs lök och vitlök i oljan. Fräs med färsen och mosa till “köttfärssåskonsistens”.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och låt småputtra under lång tid. Locket ska vara på. Rör om lite då och då. Låt småputtra/sjuda minst 3 timmar, gärna mer. Den blir bara godare och godare.
  3. Smaka av efter 20 minuter. Tillsätt mer kryddor om du vill. Tag bort lagerbladen.

 

Till serveringen:

Servera en stark grillad korv i ett korvbröd, gärna på en tallrik. Lägg på såsen. Toppa med skivad lök, senap och eventuellt riven ost.

Tillsammans med sallad och tomater blir detta en hel måltid.

 

Chilisås

Ingredienser:

5 dl vanlig chilisås

3 dl gul lök, finhackad

2 gröna paprikor, finhackade

2 dl Ajvar Relish, det finns både mild och stark variant. Prova dig fram. Jag föredrar den starka

1,5 dl äppelcidervinäger

½ dl socker ,gärna råsocker

1,5 msk senap

Något stänk tabasco eller cayennepepparChilisås

Chilisås brukar användas i många olika sammanhang. Inte minst till korvrätter. Prova den här, krydda efter egen smak då du gjort grundreceptet, och du har en sås som skapar fest i vardagen.

Utgångspunkten är 5 dl vanlig chilisås som i detta recept kryddas upp och blir mycket mer smakrikt.

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka ca 10 minuter.

Låt svalna.

Jonas Borséns Texas Chili Con Carne

Ingredienser:

600g Oxhögrev i små grytbitar

150g bacon

3 gula lökar, finhackade

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 röda paprikor, tärnade

2 flaskor mörkt öl

2 msk finhackad färsk jalapeno

1 msk chipotle paste

1 nypa kanel, malen

1 tsk spiskummin, mald

1 msk oregano

Olja

Salt

(se även varianten Chili Dod Fyllning och Coney Island Hot Dog Sauce)

Jonas Borsén har gjort sig känd för bl a sin grillade mat och mat med chilikryddning. Här kommer en delikat chili som serveras till grillad korv. Smaka och njut.

Gör så här:

  1. Bryn kött och bacon i olja. Tillsätt lök, vitlök och paprika och fräs några minuter till. Tillsätt öl och låt det koka upp. Skumma.
  2. Tillsätt övriga ingredienser utom oregano och koka sakta under lock i 2 – 2 ½ timme. Tillsätt oreganon mot slutet. Köttet ska nästan falla söner.

Till serveringen:

Servera en grillad korv i ett korvbröd, gärna på en tallrik. Lägg på chiliröran. Toppa med skivad lök, senap och eventuellt riven ost.

Tillsammans med sallad och tomater blir detta en hel måltid.

 

Receptet är hämtat från Jonas Borséns bok “Eat The Heat”.

 

 


Blaue Zipfel

Ingredienser:

7,5 dl vatten

7,5 dl rött vin

1 dl vinättika eller vinäger

1 morot, skivad

2 gula lökar, skivade

20 senapskorn, hela

1 vitpepparkorn, hela

4 lagerblad

2 tsk socker

5 enbär

4 nejlikor, hela

 

4 Personer.

Detta är egentligen en lag eller fin buljong att koka korven i. Du kan koka nästan vilken korv som helst i den här buljongen.

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienserna till lagen i en större stekpanna eller vid kastrull. Låt koka ca 15 minuter.
  2. Lägg i korvarna och sjud på svag värme ca 15 minuter.
  3. Servera gärna direkt ur pannan.

 

Till serveringen:

Gott bröd, senap, någon form av potatissallad.