.

Festgryta med Salsiccia och kabanoss

(Kroatien-Balkan)

4 personer

Ingredienser:

200 g kabanoss eller merguez (rökta). Det går också bra med råa, ej rökta
400 grå korv, t ex salsiccia
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 zucchini
1 aubergine
1 burk ajvar relish (ca 340 g). Det finns både mild och stark variant. Jag tar hälften av vardera.
4 lagerblad
10 svartpepparkorn
1 tsk timjan
1 buljongtärning (höns eller köttbuljong)
5 dl vatten
1 liten burk syltlök
Salt, peppar, olivolja

Till serveringen:

Bröd, crème fraiche eller yoghurt. Gärna kokt potatis om du är riktigt hungrig.

 

Gör så här:

  1. Skär kabanoss eller merguez i bitar. Bryn bitarna i stekpanna. Är korvarna råa bryn dem hela. Lägg i den större kastrull eller gryta.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Skär zucchini och aubergine i bitar. Bryn först löken och tillsätt därefter zucchini och aubergine och bryn tillsammans.
  3. Tillsätt ajvar relish, lagerblad, pepparkorn, timjan, buljongtärning, vatten och syltlök och koka ca 5 minuter.
  4. Lägg i den råa korven (salsiccia) och koka ca 15 minuter.
  5. Servera rustikt ur gryta med någon typ av bondbröd, crème fraiche eller yoghurt och ev. potatis.