.
Festgryta med Salsiccia och kabanoss
(Kroatien-Balkan)
4 personer
Ingredienser:
200 g kabanoss eller merguez (rökta). Det går också bra med råa, ej rökta
400 grå korv, t ex salsiccia
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 zucchini
1 aubergine
1 burk ajvar relish (ca 340 g). Det finns både mild och stark variant. Jag tar hälften av vardera.
4 lagerblad
10 svartpepparkorn
1 tsk timjan
1 buljongtärning (höns eller köttbuljong)
5 dl vatten
1 liten burk syltlök
Salt, peppar, olivolja
Till serveringen:
Bröd, crème fraiche eller yoghurt. Gärna kokt potatis om du är riktigt hungrig.
Gör så här:
- Skär kabanoss eller merguez i bitar. Bryn bitarna i stekpanna. Är korvarna råa bryn dem hela. Lägg i den större kastrull eller gryta.
- Skala och hacka lök och vitlök. Skär zucchini och aubergine i bitar. Bryn först löken och tillsätt därefter zucchini och aubergine och bryn tillsammans.
- Tillsätt ajvar relish, lagerblad, pepparkorn, timjan, buljongtärning, vatten och syltlök och koka ca 5 minuter.
- Lägg i den råa korven (salsiccia) och koka ca 15 minuter.
- Servera rustikt ur gryta med någon typ av bondbröd, crème fraiche eller yoghurt och ev. potatis.