.
Choucroute
Frankrike
4 personer
Choucroute är den klassiska franska grytan från distriktet Alsace i östra Frankrike, på gränsen till Tyskland. Alsaceköket är delikat men rustikt och innehåller ofta ingredienser som surkål, olika typer av korvar. Olika patéer och pizzor av Alsace-typ är andra specialiteter. Alsace-vinerna är smakrika och passar utmärkt till den smakstarka och feta maten. Denna coucroute har en viss sötma genom katrinplommonen.
Ingredienser:
250 g rimmat fläsk i bit
300 g bratwurst (min egna Nürnberger Bratwurst blir mycket bra)
200 g prinskorv (eller min egna Alsace-korv)
2 stora gula lökar
1 hel vitlök
1 burk surkål (700 g)
2 msk socker
10 hela svartpepparkorn
4 lagerblad
4 dl vitt vin
Ev. 1 eller 2 dl vatten
18 katrinplommon
1 krm rosmarin
Salt, peppar
Olja, smör
Till serveringen:
Kokt potatis, dijonsenap och gärna ett gott bondbröd.
Gör så här:
- Skala och skiva löken. Skala och hacka vitlöken. Fräs i olja i en kastrull eller gryta. Tillsätt smör och kål och stek ytterligare ca 10 minuter.
- Tillsätt socker, svartpeppar, lagerblad, vin. Koka under lock ca 45 minuter. Rör om då och då.
- Dela plommonen i bitar och tillsätt dem. Koka ca 5 minuter.
- Skär bort svålen från fläsket och skär i skivor. Skär bratwurst i bitar, om den är rå använd den hel.
- Fräs fläsk och bratwurst i smör i stekpanna. Tillsätt fräset till grytan och koka ytterligare ca 15 minuter.
- Servera med tillbehören.